четвер, 9 січня 2014 р.

Різдвяні посиденьки 2014.



8 січня році у бібліотеці відбулися вже традиційні Різдвяні посиденьки, що цьогоріч мали назву:
«Ніч Різдвяна, ніч любові,
Освяти нас, освяти!
Хай же музика небесна
Тихо лине з висоти!»


    Здається, немає світлішого свята, ніж Різдво, коли дім наповнюється пахощами ялинки, світлом мерехтливих вогнів і очікуванням справжнього дива. І не так суттєво, коли його святкуєш – 25 грудня чи 7 січня, бо головне – це світлі почуття, які сповнюють тебе в цей час, і віра в добро.
    Різдво в Україні, як і будь-де в християнському світі, залишається найулюбленішим родинним святом.



    За гостинним Різдвяним столом у бібліотеці зібралося 25 наших найактивніших користувачів, наших друзів.

    Розпочалися посиденьки вітальним словом бібліотекарів, розповіддю про християнську історію свята в Україні, історію святкування Різдва в інших країнах Європи.

    Так, у кожного народу є свої обрядові різдвяні дійства, проте всі вони, відрізняючись за формою, навдивовижу подібні за суттю, бо всі є частиною древнього індоєвропейського культу родини. Скрізь на Святвечір за столом неодмінно збирається вся сім’я.



    Цікавою і інформаційно ємною став і огляд святкової книжкової виставки «Звеселіла наша хата – надійшли Різдвяні свята!».





    Розділи книжкової виставки: «Христос народився! – Славімо його!», «Любі хлопчики й дівчата, Вас вітають янголята», «Світло Добра і Любові», «Різдвяні історії в художній літературі» живо зацікавили наших маленьких читачів.

    І красуня ялинка, і запалена Різдвяна свічка, зірочки і Янголята, зроблені з паперу, святкова музика – все це створило теплу, невимушену атмосферу Довіри, Добра і Любові.


    Кожна дитина брала найактивнішу участь, дарувала всім присутнім колядки, щедрівки, загадки, байки, різдвяні пісні, українські патріотичні пісні, а дівчата, звичайно ж, пісні про кохання.


    Бібліотекарі підготували святкову вікторину «Знавці Різдвяних традицій».Як гідні нащадки своїх предків всі ми повинні знати, шанувати наші кращі звичаї, традиції, бо від цього залежить наша духовність, наша цивілізованість і врешті-решт, майбутнє нашої рідної землі.


    Були запитання з таких розділів: «Релігія, Звичаї, Традиції», «Географія», «Історія», «Література». І дітки довели, що вони є справжніми знавцями!




    На кожному столі були книжки з обрядових поезій українського народу, загадок, казок, вірувань – тому відбулися обрядові голосні читання.


    А яке ж Різдво без подарунків?
    Звичайно ж солодощі і смачний український узвар!
    З особливим теплом і натхненням була виконана усіма присутніми величальна «Добрий вечір тобі, пане господарю» .




    Так, Різдво це прекрасне свято, що сповнює людину Добром і Любов’ю. І де б ми його не зустрічали – в Україні чи Німеччині, у Грузії чи Польщі, в Норвегії чи Англії – воно завжди даруватиме світу Надію.

Радіймо Різдву і теплу його світла!


«Мир і спокій цьому дому,
Тут немає місця злому.
Добрі маємо новини
Для старого і дитини,
Весь світ нині звеселився
Бо Син Божий народився!»

«Христос народився! – Славімо Його!»

Немає коментарів:

Дописати коментар