понеділок, 23 жовтня 2023 р.

27 жовтня - День української писемності та мови

З 23 до 28 жотня представлено книжкову виставку-подорож "Мова росте елементарно, разом з душею народу" (І. Франко).
Впродовж цього часу відбуваються години спілкування "Все просто - в нас багата мова, уважно прислухайсь до слова" (Н. Красоткіна).

Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ №455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня.


Традиційно до цього свята в Україні, та за її межами відбувається багато заходів з популяризації української мови, серед яких і Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Сподіваюсь, що до його написання долучиться рекордна кількість українців, а також представників інших націй, які, проявляючи солідарність з Україною, почали вивчати мову Героїв.



За час свого існування українська пережила не менше пів тисячі циркулярів та указів, постанов і ухвал, розпоряджень та наказів про заборону. Але вона вистояла! І сьогодні, маючи безпрецендентну підтримку за всі роки новітньої історії незалежності, пішла у свій вирішальний контрнаступ. Кожен, спілкуючись українською, наближає Перемогу!



















У 2023 році дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, відповідно до якого на 13 днів пересуваються раніше нерухомі дати свят. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.


27 жовтня у День української писемності та мови відбудеться Радіодиктант національної єдності. Щорічну акцію, присвячену популяризації української мови та грамотності, проведуть у 23-й раз.
27.10. 2023 року об 11:00 Радіодиктант транслюватиметься у прямому ефірі "Українського Радіо", "Радіо Культура", на телеканалі "Суспільне Культура" та YouTube-каналі "Українського Радіо".
Текст для Радіодиктанту у 2023 році написала поетеса, письменниця та перекладачка Катерина Калитко, а прочитає його актор Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у популярному фільмі "Довбуш". Мовознавиця і докторка філологічних наук Лариса Масенко займеться методичною роботою над диктантом.
(За матеріалами:https://znayshov.com/News/Details/tsoho_roku_vpershe_den_ukrainskoi_pysemnosti_ta_movy_vidznachatymetsia_27_zhovtnia)



НУ, ЯК ЦЕ ПРАВИЛЬНО СКАЗАТИ?

Які слова вживати нам?
Відкрити що? Що відчиняти?
Як дати лад усім словам?
Що треба просто розгортати?
Що відкупорить, відімкнуть?
Коли слова які вживати?




І як дитині це збагнуть?
Все просто, в нас багата мова,
Для всього є свої слова.
Уважно прислуха́йсь до слова
І зрозумієш ці дива.
Розплющуєш, прокинувшися, очі
І відкриваєш дивний світ.




І душу відкривай охоче
Ти для добра з маленьких літ.
Вікно до сонця відчиняєш,
Для друзів двері відчиняй.
Замок у дверях відмикаєш.
Ти добре це запам’ятай!
Що закупорене тісненько,



Відкупорити треба нам.
Запам’ятай і це гарненько
І раду всім даси словам.
А книжку треба розгортати
Й перегортати сторінки.
Щоб у житті все добре знати,
Бо ж світ цікавий і дзвінкий.
                                                Надія Красоткіна


Немає коментарів:

Дописати коментар