вівторок, 29 серпня 2023 р.

29 серпня - День пам'яті загиблих захисників України

З 21 до 31 серпня представлена книжкова виставка-шана "Захисників-Героїв серцем обійняти! Пам'ятати! Вірити! Перемагати!". Також відбуваються патріотичні години-вшанування.

Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності.
Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.







































Указом Президента України від 23 серпня 2019 року №621/2019 установлено в Україні День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, який відзначається щорічно 29 серпня.

Цього року в Україні заплановано провести такі національно-патріотичні заходи:
- Всеукраїнська акція пам’яті «Сонях»;
- щорічний забіг на спомин про загиблих воїнів «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України»;
- виставки знищеної військової техніки і озброєння збройних формувань рф на території України;
- урочисте покладання квітів на Михайлівській площі біля Стіни Пам’яті у Києві, а також в інших населених пунктах України.
Ще заплановано проведення тематичних виставок та публікації наукових праць, збірок документів і матеріалів, енциклопедичних, довідкових, науково-популярних та інших видань, присвячених вшануванню захисників і захисниць України.

«Не існує правильних слів чи слушних моментів, коли йдеться про втрати. Бо це зламані долі конкретних людей, які для своїх рідних були цілим Всесвітом.
На жаль, герої вмирають. Вони здобувають вічне життя і вічну славу, залишаються нашим духовним орієнтиром і прикладом для прийдешніх поколінь українців. Але їх більше немає для тих, кому вони потрібні живі. Схиляю голову і розділяю разом із близькими та рідними біль непоправної втрати. Дякую за найбільшу жертву, свідомо віддану своїй державі. Так твориться історія і формується нація, якими захоплюватиметься світ», — головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.


Ми вшановуємо пам’ять Героїв, 
що загинули у боротьбі за незалежність України. 
За вільне майбутнє Української держави вони віддали найцінніше –життя.

Схиляємо голови і розділяємо разом з родинами полеглих воїнів біль їхньої втрати.

Шануймо й пам’ятаймо подвиг українських Героїв, аби жодна жертва не стала марною.

Слава Україні! Героям Слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар