понеділок, 24 квітня 2023 р.

День пам'яті. 26 квітня 1986 рік - Чорнобильська трагедія



День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи проводиться щорічно 26 квітня на річницю трагедії. 26 квітня 2023 року відзначаються 37-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії.

Нагадаємо, що під час російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Станцію звільнили 31 березня.




Аварія на Чорнобильській АЕС: історія трагедії
26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу.

Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії.

Щоб запобігти подібним аваріям у майбутньому, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним "саркофагом" і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. У наступні роки через великі пожежі відключили інші три реактори.

У 2019 році над станцією запустили новий "саркофаг", оскільки старий був уже непридатний. У наш час Чорнобильська АЕС готується до повного зняття з експлуатації.

Жертви та наслідки Чорнобильської трагедії
Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя. Аварія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції.

Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки. За приблизними розрахунками, від аварії на ЧАЕС померло близько 4000 осіб. 30 співробітників АЕС померло в перші дні і тижні аварії, ще сотні тисяч людей померли в наступні кілька років від онкологічних захворювань і променевої хвороби.

День пам'яті Чорнобиля
26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Щодня в цей день проходять пам'ятні заходи, виставки та інформаційні хвилинки про Чорнобильську трагедію.

(День пам'яті про Чорнобильську катастрофу: що важливо пам'ятати про трагедію //https://www.unian.ua/ecology/den-pam-yati-avariji-na-chornobilskiy-aes-26-kvitnya-11800758.html)

До Дня пам'яті Чорнобиля у бібліотеці представлено книжкову виставку  
"Чорнобиль: пам'ять як попередження на майбутнє"

Пропонуємо переглянути віртуальну книжкову виставку:

Сущенко, М. Екскурс у Чорнобиль... земля загублених надій. Insight into Chernobyl...:Укр. та англ . мовами/ Марія Сущенко. - Київ: ПП"Агентство по розповсюдженню друку", 2016.- 272 с.:іл.


У виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомної електростанції. Присвячується пам'яті Чорнобильської катастрофи.














Аккерман, Г. Пройти крізь Чорнобиль/Галя Аккерман; переклад з франц. П.Таращука - Київ:"Либідь", 2016.- 168 с.:іл.

Ця книга є подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Книга несе в собі трагічні відкриття, драму людських доль. У книзі автор розповідає про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Цінність видання в тому, що це погляд людини з іншої культури. Авторка родиною пов'язана з Україною.









Гуцало, Є. Діти Чорнобиля. - Київ: "Соняшник", 1995. - 103 с.

Трагедія Чорнобиля - основний зміст цієї книжки. Весь світ живої природи став її невинною жертвою. Це правдива розповідь про трагічне буття юних героїв уже після 1986 року. Твори Євгена Гуцала - це завжди подорож у таємницю людської душі.









Атомна енергія. Альтернативні джерела енергії //Світ навколо нас: Енцикл. екології для дітей. - Київ:"махаон-Україна", 2006. - 128 с.:іл.

У книжки розглядаються основні проблеми захисту довкілля. Книжка яскраво ілюстрована. Цікава рубрика "Перевір себе" доповнюють знання дітей і сприяють розвитку критичного мислення.







Екологічні кризи та катастрофи: (Чорнобильська аварія)//Пруцакова, О.Л. Екологія для дітей/ О.Л. Пруцакова, Н.А. Пустовіт, О.О. Колонькова. - Київ: ГНОЗІС, 2007. - С.58-61.

Ця книга розкриває взаємозв'язок неживої  та живої природи, розглядає вплив людини на довкілля, наслідки аварії на АЄС, ступень забруднення навколишнього середовища радіоактивними речовинами, вплив радіації на організм людини.
              






Костенко, Л. На березі Прип'яті спить сатана...//Костенко, Л. Триста поезій: Вибране. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2012. - С.260.

 До книги Ліни Костенко - видатної української поетеси кінця другого- початку третього тисячоліття - увійшли найвідоміші її поезії, а також уривки з історичних романів та поем. Це найповніше вибране поетеси часів Незалежності.


 
Костенко, Л. З Чорнобильської туги. (Ліна Костенко у Чорнобилі, з архіву Л.Костенко, 1990-ті роки)// Пам'ятки України:історія і культура - №6 (червень). - 2016. - С.2-50. (з архіву бібліотеки)

Ліна Костенко назвала Чорнобильську трагедію бідою антропогенною.На її думку "...людина, ось хто чинник цієї катастрофи і її жертва. І знову чинник. Бо висновків з цієї катастрофи не зроблено, Україна й надалі не гарантована від подібних катастроф...Зона відчуження - це не просто радіактивно забруднена територія. Це чорна діра. яка поглинула цілий етнос, мову, історію, звичаї. промисли, мистецтво, призвела до непоправних деформацій віками сформованої етнопсихології"






Стусенко,О. Чорнобильська зона: погляд ізблизька//Однокласник. - 2019. - №4. - С.24-25

Розповідь автора про сучасне становище в зоні Чорнобиля, рівень радіації у старих домівках, у прилеглих лісах, о закритих зонах для туристів.




Вірші про Чорнобиль:

Костенко Ліна "Атомний Вій опустив бетонні повіки...", "Чорнобиль-2"
Дмитро Павличко "На Чорнобиль журавлі летіли"
Борис Олійник "СІМ"
Анна Багряна "Малиновий дзвін"
Ніна Гнатюк "Не вій, вітре, з України"
Станіслав Бондаренко "Нічна розмова з Європою"
Марія Яновська "Чорнобильська трагедія"
Валентин Харченко "Чорнобиль"
Василь Мелюс "Чорнобильська Свіча"
Іван Драч "Чорнобильська мадонна"
Володимир Шовкошитний "Чорний лелека"
Сергій Губерначук "Чорнобильська біль"
Світлана Йовенко "Любов і смерть"
Наталя Ільчишина "Ліквідатор"
("На Чорнобиль журавлі летіли" - вірші про Чорнобиль від українських авторів.-
https://mala.storinka.org)

Немає коментарів:

Дописати коментар