пʼятницю, 30 вересня 2022 р.

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек



До Всеукраїнського дня бібліотек представлено книжкову виставка «Бібліотеки творять майбутнє успішних людей!».

30-го вересня Україна відзначає Всеукраїнський день бібліотек.





Бібліотеки - один із найважливіших інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських знань. Вважається, що перші аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. 
Віддаючи данину поваги бібліотечному руху в незалежній Україні, 14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського Дня бібліотек.

Пропонуємо для пергляду деякі матеріали виставки:



Стовелл, Л. Дракон у бібліотеці. – Київ: Видавничий дім «Маміно», 2020. – 224 с.
Кіт обожнює гасати надворі, лазити по деревах, бруднити одяг і саму себе. А от сидіти з книжкою – це так нуууууудно… Точно не для неї! Принаймні було. Поки двоє найкращих друзів не затягнули її до звичайної незвичайної бібліотеки, де ростуть книгодерева і мешкають… Цссс! Візьміть до уваги: в бібліотеці не можна галасувати, але інколи можна врятувати світ.



Адлер, М. Як прочитати книгу: Класичний посібник із розумного читання. – Київ: Вид. група КМ-БУКС, 2018. – 456 с.
Найкращий та найпопулярніший у світі посібник із розуміння прочитаного тексту для вибагливих читачів. Ця книга вперше вийшла 1940 року і відтоді вийшла понад півмільйонним накладом різними мовами світу. Це видання, перероблене та доповнене новим матеріалом, пояснює різні рівні читання та розказує, як на них перейти – від початкового читання до систематичного поверхового читання та ознайомчого читання, і так аж до швидкочитання. Читачі цієї книги дізнаються, як і коли можна оцінити книгу з першого погляду, як проводити «рентген» книги, як читати критично та знаходити в тексті головну ідею автора. Ця книга також містить опис різних читацьких технік, що найкраще підходять для читання окремих жанрів – практичних книг, художньої літератури, п’єс, поезії, історичних праць, книг із точних та природничих наук, філософії та соціальних наук.
Автори також наводять рекомендований список літератури та вправи на читання, якими ви зможете перевірити, як покращилися ваші читацькі навички, розумінні та швидкість.

Шмідт, Е., Розенберг, Дж. Як працює Google. - Київ: Видавнича група КМ-БУКС, 2018. - 304 с.: іл.
Коли автори цього видання лише починали працювати у Google, вони були певні, що знають усе про успішний бізнес. Утім швидко переконалися, що помиляються: в епоху інтернету варто дотримуватися зовсім інших правил його ведення. 
Книга розкриває секрети трансформування сучасного бізнесу, коли доступною стає будь-яка інформація, мобільні пристрої дають змогу спілкуватися незалежно від часу і місця перебування, а хмарні обчислення забезпечують доступ до необмежених ресурсів. Автори діляться прийомами залучення до компанії найнепередбачуваніших і разом з тим найбільш геніальних та ефективних службовців, так званих кмітливих креативників, а також доводять, що іноді досягти найамбітнішої цілі вкрай просто, оскільки вона приваблює найкращих спеціалістів і найбільше стимулює.

Гарфорд, Т. Речі, що змінили світ. Історія економіки в 50 винаходах. – Київ: Наш формат, 2018. – 352 с.
Прості винаходи можуть запускати глобальні процеси й фундаментальні перетворення. Вони зміщують баланс економічних сил, визначають переможців і переможених, змінюють соціальні відносини та відкривають тисячі нових можливостей. А ще розповідають історію про те, як змінюється й функціонує наш світ. Яким чином винайдення грамофона поглибило нерівність у статках? Який вплив на бізнес мав винахід бритви Gillette? Чому поява кондиціонерів для повітря стала не лише питанням комфорту в домівках, а й заселення цілих територій? Тім Гарфорд обрав 50 речей, які змінили наш світ та зробили життя таким, яким воно є сьогодні. Кожен винахід – це не лише історія про людські ідеї, а й про невидимі для ока процеси й складні системи, що нас оточують.














Брайсон, Б. Коротка історія майже всього на світі. Від динозаврів і до космосу. – Київ: Наш формат, 2018. – 472 с.
Якщо у школі ви захоплено розглядали схему внутрішньої будови Землі чи із цікавістю вивчали сполука хімічних елементів, ця книжка напевне стане вашою улюбленою. Якщо ж наука видається вам нудною й незрозумілою, Білл Брайсон переверне ваші уявлення! Роками вивчаючи наукові праці та спілкуючись з антропологами, математиками, астрономами й фахівцями інших галузей, автор оповідає історію про все на світі: від Великого вибуху й до розквіту цивілізації.
Під обкладинкою ховаються динозаври, мешканці безмежних океанських широт і далекі планети. Однак це не просто яскрава подорож у минуле. Білл Брайсон доступно й цікаво пояснює дивовижні досягнення науки та навіть зазирає в майбутнє, силкуючись зрозуміти суть людського покликання.


Захар Беркут. – Київ: Грані-Т, 2007. – 80 с., іл.
Відтепер твори класиків української літератури набули нової і зовсім несподіваної форми. Наше видавництво представляє нову серію «Класні комікси». Відкриваємо її відомою повістю Івана Франка «Захар Беркут». Ти прочитав твір у повному обсязі? Тепер познайомся з коміксом. По-перше, це корисно – хороші оцінки з літератури гарантовано. По-друге, стильно – начитана людини завжди цікава у спілкуванні. І головне, ти зрозумієш, що твори класиків ніколи не виходять з моди.


10 історій для хлопців: оповідання. – Львів: Видавництво Старого Лева,2017. – 160 с.
Десятеро сучасних українських письменників розповідають про підліткове життя. Їхні герої – допитливі та по-юнацькому вперті, опиняються перед багатьма викликами й спокусами на порозі свого дорослішання. У цих дотепних та глибоких історіях – непрості стосунки з батьками, справжні та вдавані друзі, байдужість і розчарування, несподівані пригоди, перші симпатії, щоденні маленькі й великі перемоги… Коли емоції зашкалюють, коли хочеться бути «крутим»2 – чи вдасться героям розпізнати, що в житті справді важливе?


Левкова, А. Старшокласниця. Першокурсниця. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. – 336 с.
У житті Лілії – переламний період: завершення школи та вступ в університет. У цей час відбувається стільки всього: кохання й «сотворення кумирів», перипетії взаємин із друзями та вчителями, розчарування – передусім у собі, але врешті-решт прийняття себе та інших такими, як вони є. Це час, коли обираєш професію, що визначатиме вектор твого життя; коли починаєш розуміти, в якій країні живеш, і усвідомлюєш себе її громадянкою… Тільки все це відбувається не зараз – Ліля переживала це на початку нашого століття, коли ще не було соцмереж, а мобільні телефони та комп’ютери вважали розкішшю. Про те, як це – бути підлітком на початку 2000-х, читай у щоденнику Лілії Маринник.















Сухомлинський, В. О. Я розповім вам казку… Філософія для дітей. – Харків: ВД «ШКОЛА», 2018. – 576 с.
Це видання – найповніша на сьогодні збірка творів для дітей видатного українського педагога, чудового вихователя Василя Сухомлинського.
Книга, зібрана з усіх доступних наразі джерел, була укладена згідно з авторським баченням структури такого видання та відповідно до реалій сьогодення.
Творчий спадок Василя Олександровича буде корисним і цікавим для всіх: учителів, батьків, але передусім – для самих дітей…

Скицька, У. #НАШІ на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ. – Лвів: Видавництво Старого Лева, 2019. – 320 с.
«#НАШІ на карті світу» - це 80 історій про непересічних людей: українців за походженням чи місцем народження. Книжка журналістки Уляни Скицької – про #НАШИХ, людей, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають.
Серед героїв книжки є добре знані Іван Пулюй, Соломія Крушельницька, Енді Воргол, Софія Яблонська, Казимир Малевич, Ігор Сікорський, Марія Приймаченко. А є й ті, хто стане для читачів справжнім відкриттям: оскароносний мультиплікатор студії «Дісней» Володимир Титла; талановитий генетик, який розвинув теорію Дарвіна, Теодозій Добжанський; вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого у світі комп’ютера, Михайло Кравчук; донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi, Геді Ламар; легендарний воротар NHL Террі Савчук; харків’янин, який розшифрував писемність майя, Юрій Кнорозов. Ці люди надихають, і часом їхні біографії настільки дивовижні, що виникає думка: «Так буває лише в кіно».



Порхун, І. 27 причин читати книгу. – Київ: ПП «Агентство по розповсюдженню друку», 2016. – 88 с.: іл.
У книзі розповідається, чому читання й на сьогодні є популярним заняттям. Розкрито таємниці привернення уваги школярів до мистецтва прочитання текстів. Наведено переваги сучасних умов для самостійного читання книжок порівняно з тими, що були колись.
Посібник стане активним помічником батьків та вчителів. Призначений для молодшого шкільного віку.



Маренгольц, К. Література! Мандрівка світом книжок. – Харків: Віват, 2018. – 192 с.: іл.
Якщо не уявляєте свого життя без читання, ця яскрава оригінальна книжка неодмінно стане вам у пригоді. Її авторка, виступаючи в ролі літературного гіда, лаконічно й захопливо переповідає зміст найвидатніших творів, що були написані за останні сімсот років і стали світовою класикою: від «Гамлета» до «Гаррі Поттера».
Вибагливі шанувальники літератури ще раз пригадають улюблені сюжети, по-новому поглянуть на життя письменників крізь призму свіжих фактів і цікавої статистики. А читачі-початківці завдяки посутнім порадам, легкій мові та дотепним ілюстраціям зможуть швидко зорієнтуватися в розмаїтті стилів і жанрів, оцінити визнані шедеври та сформувати власний літературний смак.





 Вітаємо зі святом 
 працівників бібліотечної справи, 
 читачів 
 і всіх шанувальників книги! 



Немає коментарів:

Дописати коментар