пʼятницю, 8 листопада 2019 р.

До Дня української писемності та мови, Дня Преподобного Нестора Літописця Печерського


З 1 до 11 листопада 2019 року розгорнуто книжкову виставку - екскурс "Ти невичерпна, як криниця!".

8 листопада відбулась година спілкування "Нас далеко чути, нас далеко видно, розвивайся й далі, мова наша рідна!" (О. Підсуха).

День української писемності та мови - свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.
Свято встановлено 1997 року, коли Президент України на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ "Про День української писемності та мови", в якому зазначено: "Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам`яті Преподобного Нестора - Літописця".










В цей день за традицією покладають квіти до пам`ятника Несторові - Літописцю; відзначають найкращих популяризаторів українського слова; заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою; стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.










Також цього дня Українське радіо проводить щорічну акцію "Всеукраїнський радіодиктант національної єдності".

У цьому році початок акції — 8 листопада 2019 р. об 11:00. Місце проведення — Національна бібліотека ім.В.Вернадського. 

Об 11:20 у прямому ефірі з радіостудії на Хрещатику, 26 читає диктант відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який складає текст диктанту останні 13 років. Цього року автор вніс у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису.

У читальній залі Національної бібліотеки ім.В.Вернадського писатимуть диктант запрошені гості — політики, селебріті, журналісти. 
Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді щороку слухачі, а віднедавна й телеглядачі (акцію транслює телеканал UA: Перший) можуть взяти участь у написанні диктанту й перевірити, наскільки добре вони знають мову. Пишуть диктант і за межами України.

До дітей
Українська мова - 
Знає цілий світ, -
То перлина слова
Із прадавніх літ.
Тож навчися, доню,
Нею говорить,
Від Карпат до Дону


Мова ця дзвенить.
Ти пишайся, сину,
Щедрий маєш дар, - 
Мовою твоєю
Створений "Кобзар"
Олесь Лупій


Немає коментарів:

Дописати коментар